Despre Border Collie / About Border Collie

           
 
 

 


 

 
                                                                                                                                             


PERSONALITATEA

Acest câine face parte din grupul câinilor pastorali și cel mai bine se încadrează în ideea de câine de ferma. Marea dragoste a vieții unui Border Collie- este păstorirea oilor. Această rasă este capabila sa se târască și sa se ghemuiască, sa intre în acțiune imediat ce vreo oaie iese din linie.  Border Collie este un câine foarte energic, cu o rezistenţă și o vitalitate impresionante. Sunt excelenți atunci când sunt puşi la munca, iar când vine vorba de păzitul turmelor de oi sau de dresaj, nu are rival.

Este un câine perfecționist, fiind întotdeauna dispus sa-și mulțumească stăpânul. Border Collie poate deveni distructiv dacă se plictisește sau este ignorat. De asemenea, el poate dezvolta tulburări de comportament dacă este lăsat singur pentru perioade lungi de timp,   fiind un adevărat artist în a evada.

HRANA
O data ce este adult, un Border Collie nu va costa foarte mult din punct de vedere al alimentației. Asta pentru ca nu este deosebit de pretențios și pofticios. Apetitul său si cantitățile de hrana de care are nevoie sunt în limitele normale. Totuși,  atunci când sunt mici, trebuie hrăniți serios, mai ales intre 4-8 luni, dar evitându-se supra-alimentația.

DURATA DE VIATA
Durata sa de viata este situata intre 9-15 ani, cu o medie de 12-14 ani, deși sunt cunoscute cazuri în care unele exemplare ale acestei rase au atins și vârsta de 18 ani. La naștere, o femela poate aduce pe lume patru-opt caței, media fiind de sase.

ASPECT GENERAL: Este un câine bine proporționat; noblețea, eleganta și echilibrul perfect al siluetei armonioase se combină cu o substanța suficientă pentru a da o impresie de rezistență. Orice lipsă de armonie sau substanță este de evitat.

CARACTERISTICI: Ciobănesc tenace, muncitor și foarte docil.

TEMPERAMENT: Ardent, vigilent, receptiv și inteligent. Nici fricos, nici agresiv.

CAP ŞI CRANIU : Craniu destul de lat. Occiputul nu este pronunțat. Obrajii nu sunt plini și nici rotunjiți. Botul se îngustează către extremitate şi este potrivit de scurt și puternic; craniul și botul sunt aproximativ de aceeași lungime. Stopul este bine marcat. Trufa este de culoare neagră, mai puțin la câinii de culoare maron unde ea poate fi de culoare brună. Când roba este albastră, trufa trebuie să fie de culoarea ardeziei. Nările sunt bine dezvoltate.

OCHI : Ochii sunt bine depărtați, de formă ovală, de mărime potrivită şi de culoare brună; la câinii cu robă marmorată se admite ca un ochi sau ambii să fie de culoare albastră, parţial sau în totalitate. Expresia este blândă, vioaie şi inteligentă.

URECHI : De talie şi textură potrivite, bine depărtate, purtate drept sau semi ridicate şi atente la cel mai mic zgomot.

MAXILAR : Dinții şi maxilarele sunt puternice şi prezintă o mușcătură în foarfecă perfectă, regulată și completă.

GÂT : Gâtul este de lungime bună, puternic şi musculos, ușor arcuit; se lărgește către umeri.

TREN ANTERIOR : Văzute din față, membrele anterioare sunt paralele. Văzute din profil, oasele metacarpiene sunt ușor oblice. Osatura este puternică dar nu greoaie. Umerii sunt bine înclinaţi; coatele sunt bine lipite de corp.

CORP : Cu aspect atletic. Coastele sunt bine arcuite; pieptul este bine coborât și destul de lat. Şalele sunt bine coborâte și musculoase. Abdomenul nu este ridicat la nivelul flancului. Lungimea corpului este uşor superioară înălțimii la greabăn.

TREN POSTERIOR: Este larg şi musculos; profilul său coboară graţios către baza cozii. Coapsele sunt lungi, late şi musculoase; graseţii sunt bine angulaţi; jareţii sunt puternici și bine coborâți. De la jaret la labă, posterioarele trebuie să aibă o bună osatură și văzute din spate, să fie paralele.

LABE : De formă ovală. Cuzineţii sunt groși, puternici și sănătoși. Degetele sunt cambrate şi strânse. Unghiile sunt scurte şi puternice.

COADĂ : Potrivit de lungă, ultima vertebră atingând jaretul; prinsă jos, bine acoperită de păr, se termină într-o curbă ridicată ce desăvârșește grația siluetei şi armoniei câinelui. Coada poate fi ridicată atunci când câinele este în acțiune dar, niciodată nu va fi purtată pe spate.

MIŞCARE : Mișcarea este degajată, regulată și ușoară, labele ridicându-se la minimum. Dă impresia că animalul se mișcă furișat şi foarte rapid.

PĂR: Două varietăţi: 1) potrivit de lung. 2) scurt. La ambele varietăţi, părul de acoperire este dens, de textură potrivită şi subpărul este moale şi des, formând o bună protecţie împotriva intemperiilor. La varietatea cu păr potrivit de lung, părul abundent formează o crinieră (guler), pantaloni şi o coadă stufoasă (de vulpe). Părul trebuie să fie scurt şi neted pe faţă, pe urechi, pe membrele anterioare (cu excepţia franjurilor), pe membrele posterioare, pe jareţi şi pe labe .

CULOARE : Sunt admise toate culorile. Albul nu trebuie niciodată să fie domin.

TALIE : Talie ideală :    masculi : 53 cm,

        femele : puţin mai mică.

DEFECTE : Orice abatere faţă de cele de mai sus constituie un defect care se va penaliza in funcţie de gravitatea abaterii respective.


Comments